Hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen hebben vaak onbegrepen en niet-medische klachten. Ze klagen over een “vol hoofd”, zich niet begrepen/anders voelen en zich altijd opgejaagd/alert voelen. Waarschijnlijk past een deel wel bij stress, burn-out, vermoeidheid enz. maar voldoet de behandeling en de benaming niet helemaal. Vaak ervaren mensen het inzicht in hun (hoog)gevoeligheid als “het kwartje viel”.

Of weet jij al dat je hooggevoelig bent? Maar weet je niet goed hoe je er mee om kunt gaan? Je wilt midden het leven staan met je kinderen en/of partner die aandacht nodig hebben, een carrière, vrienden en familie en een opgeruimd en schoon huis. Je doet van alles tegelijk en je wilt het zo goed mogelijk doen. Maar hoe gaat dat als je hooggevoelig bent? Als alle indrukken zo diep binnen komen? Stress, vermoeidheid, ontevredenheid en verharding zijn vaak het gevolg. Je eet je emoties weg of je sluit je gevoel af en je gaat maar door.

Mensen die een diagnose hebben zoals ADD, ADHD en autismespectrumstoornis herkennen zichzelf vaak ook als hooggevoelig. 

Kun jij jezelf zijn?

Helaas is het zo dat velen hun gevoeligheid als last ervaren. Ook jij waarschijnlijk. Je ervaart  het als lastig omdat je in jouw beleving niet goed bij jezelf kunt blijven, sneller onzeker en te perfectionistisch bent en moeite hebt met grenzen. Je hebt last van vermoeidheid, vage lichamelijke klachten, stress, somberheid, irritatie/boosheid en verdriet. Ook heb je angsten, onzekerheden, negatieve gedachten, het voelen en denken overweldigt je sowieso vaak. Dit alles is ook lastig. Dat ontken ik niet. De kunst is om er anders naar te kijken. Als je leert om beter bij jezelf te blijven, in het nu te zijn en als je inzichten krijgt in jouw innerlijke gevoelsbelevingswereld, dan ben je op weg naar meer bewust (te) zijn.

Het leven bestaat uit onderzoeken wat waar voor jou is en wat niet. Wat waardevol voor jou is en wat niet. Het leven is ervaren en ervaren is leren. Jouw hooggevoeligheid nodigt jou uit te leren. Als je anders leert kijken, zul je anders zien. We kunnen de wereld om ons heen niet veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is de manier van kijken. En dus ook onze manier van voelen, denken en handelen. Als jij leert anders te kijken naar klachten, situaties, (gedrag) van mensen/kinderen maar vooral (van) jezelf, zal het ook daadwerkelijk veranderen! En iedere dag is een nieuwe mogelijkheid om te leren en te groeien. Leef vanuit je centrum. Leef vanuit liefde. Leef, leer en lach.